τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Γιατροί έσωσαν ασθενή χάρη σε επεισόδιο του σίριαλ «House»


Χάρη σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «House» κατάφεραν Γερμανοί γιατροί να σώσουν έναν 55χρονο άνδρα, που ήταν σε σοβαρή κατάσταση και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Για έναν χρόνο, τα συμπτώματα που παρουσίαζε ο ασθενής χειροτέρευαν και οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η καρδιά του άρχισε να καταρρέει, η όραση και η ακοή του επιδεινώνονταν, υπέφερε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διόγκωση των λεμφαδένων και ανεξήγητο πυρετό. Οι προοπτικές ήταν πολύ άσχημες.
Μόνο ο Δρ. Gregory House, ο απροσάρμοστος πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς, θα μπορούσε να λύσει το μυστήριο: η αιτία ήταν η διάβρωση της προσθετικής ισχίου.
Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα Lancet, ο ασθενής είχε μεταφερθεί σε Κέντρο για Αδιάγνωστες ασθένειες τον Μάιο του 2012.
Μελετώντας προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό του, η ομάδα ανακάλυψε ότι δεν είχε ιατρικά προβλήματα κατά το παρελθόν, εκτός από μια διπλή αντικατάσταση ισχίου.
Ανακαλώντας τότε ένα επεισόδιο από την έβδομη σεζόν του «House», οι γιατροί άρχισαν να υποψιάζονται δηλητηρίαση από κοβάλτιο, πιθανότατα από ένα φθαρμένο εμφύτευμα ισχίου.
Οι ακτινογραφίες και οι εξετάσεις αίματος επιβεβαίωσαν τις υποψίες και αμέσως μετά οι γιατροί προχώρησαν στην αντικατάσταση του μεταλλικού εμφυτεύματος από ένα κεραμικό.
«Αμέσως μετά την αντικατάσταση ισχίου, οι συγκεντρώσεις κοβαλτίου και χρωμίου στο πλάσμα του ασθενούς άρχισαν να μειώνονται και ο ασθενής σταθεροποιήθηκε και άρχισε να ανακάμπτει» αναφέρει η ιατρική έκθεση.
Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, 14 μήνες μετά την εγχείρηση, η λειτουργία της καρδιάς του βελτιώθηκε κατά 40%, ο πυρετός είχε εξαφανιστεί όπως επίσης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η ακοή και η όραση του, δυστυχώς ανακτήθηκαν εν μέρει, αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο που γνώριζα για τα προβλήματα που προκαλεί το κοβάλτιο, χάρη στον Δρ. House» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιούργκεν Σκάφερ, αρχηγός της ιατρικής ομάδας.
Ο Σκάφερ δήλωσε πως ήταν οπαδός της τηλεοπτικής σειράς και χρησιμοποιούσε επεισόδια από τη εκπομπή, που βασίζεται σε πραγματικές περιπτώσεις, ως μέρος των ομιλιών του εδώ και αρκετά χρόνια «για να προσελκύσει την προσοχή των μαθητών όσον αφορά σε σπάνιες ή ασυνήθιστες ασθένειες».
Οι συνάδερφοι, οι φοιτητές και τα μέσα ενημέρωσης συχνά τον αποκαλούν ως το «Γερμανό Δρ. House».
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP