τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Σήμερα Τέταρτη 29 Μαΐου συμπληρώνονται 560 χρόνια από την Οθωμανική άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Μια ημέρα μνήμης και θλίψης για τον απανταχού ελληνισμού όπως σαν σήμερα ηττάται και καταρρέει η σημαντικότερη και η πλέον μακρόχρονη αυτοκρατορία στο πέρας της ανθρώπινης ιστορίας.  

Σύμβολο και καρδιά του Βυζαντίου η πόλη αποτέλεσε διακαή πόθο όλων των Οθωμανών αυτοκρατόρων. Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής , της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής(1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.

Ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε κέντρο του ελληνικού στοιχείου για περισσότερο από χίλια χρόνια. Ακολούθησαν ανελέητες και απάνθρωπες σφαγές και λεηλασίες κάτι που επιτάχυνε την πτώση των εναπομεινάντων ελευθέρων περιοχών.

Τελευταία υπέκυψε η Τραπεζούντα το 1461.Όπως ορθά τονίζεται από ιστορικούς η αποτυχία αυτή οφείλεται στην υπεροχή των Οθωμανών σε έμψυχο(10 προς 1) αλλά και άψυχο δυναμικό , αλλά και στην αμελητέα υποστήριξη από τη δύση η οποία έμεινε άπραγη σε μια προσπάθεια αποκοπής της ολοένα επεκτεινόμενης ισλαμικής θρησκείας.

Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP