τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο Λόρδος Λύττον και η "Επερχόμενη φυλή"

ΛΟΡΔΟΣ ΛΥΤΤΟΝ

   
 Ήταν  ένας συγγραφέας στοχαστής που οι περισσότεροι τον θυμούνται από την αρχαιοπρεπή νουβέλα του  «Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας» ενώ οι πιο ενημερωμένοι θα τον θυμούνται για τα έργα του Ζανόνι,  Ριένζι , μια παράξενη  ιστορία, η επερχόμενη φυλή (Vril the Coming race). Είναι ο πατέρας της φράσης η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος. O Edward George Earl Bulwer –Lytton γεννήθηκε στις 25 Μαίου  του 1803 και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1873.Στην εβδομηντάχρονη ζωή του κατάφερε να γίνει ένας αξιόλογος άνθρωπος , στοχαστής και συγγραφέας. Το 1866 πήρε τον τίτλο  βαρόνος Λύττον του Knebworth.

    Το έτος 2000 το πανεπιστήμιο του Λονδίνου το ανακήρυξε ως έτος Bulwer –Lytton και διοργάνωσε ένα μεγάλο ακαδημαικό συνέδριο για τη ζωή και το έργο του.Υπήρξε αφοσιωμένος μυστικιστής ερευνητής του παράξενου και της απόκρυφης παράδοσης. Ήταν ο εισηγητής του Ροδοσταυρισμού στη Βρετανία και δάσκαλος πολλών μυστικιστών όπως ο Ελιφάς Λεβί.
    Η επιρροή του Λύττον ήταν παγκόσμια και έχαιρε μεγάλου σεβασμού ιδιαίτερα στη Γερμανία. Ο Βάγκνερ επηρεασμένος από το έργο του  Λύττον Ριένζι συνέθεσε την  τρίτη του όπερα Ριένζι. Ο Νίκολα Τέσλα υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του και εμπνεύστηκε πολύ από το θέμα της δύναμης Βριλ κατά τις έρευνες και ανακαλύψεις του. Η δύναμη Βριλ αναφέρεται στο πολυσυζητημένο έργο του η επερχόμενη φυλή που εκδόθηκε το 1871. Δυο χρόνια μετά το 1873 πέθανε αφήνοντας αναπάντητες τις ερωτήσεις των  αναγνωστών του. Η δύναμη Βριλ, είναι μια μυστηριώδης ενέργεια που χρησιμοποιείται από την υποχθόνια φυλή των Βριλ  η οποία κατάγεται από πρόσφυγες του κατακλυσμού που δραπέτευσαν στην Κούφια Γη.

    Στις σελίδες του έργου  Η επερχόμενη Φυλή  (The Coming Race) γραμένες στο πρώτο πρόσωπο με την επίφαση αληθινής διήγησης ο αφηγητής με ένα φίλο του πολιτικό μηχανικό εισέρχονται στις σήραγγες ενός ορυχείου οι οποίες οδηγούν βαθύτερα στο εσωτερικό της Γης, έπειτα από μια ατυχή πτώση και την επίθεση ενός ερπετοειδούς τέρατος ο πολιτικός μηχανικός σκοτώνεται. Ο αφηγητής δεν μπορεί να επιστρέψει στην  επιφάνεια της Γης και αποφασίζει  να εξερευνήσει τα εσωτερικά τοπία. Εκεί συναντάει τη φυλή των Βριλ. Στη συνέχεια αναφέρει για τη γλώσσα των Βριλ «Για παράδειγμα το Gi είναι ένα γράμμα στη γλώσσα τους όπως το Θ ένα γράμμα για τους Έλληνες» και καταλήγει : « Η γλώσσα των Βριλ έχει  ελληνική δομική νοοτροπία».Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι στη γλώσσα των Βριλ η φράση «αιώνιο κακό» ονομάζεται Nan-Zi, δηλαδή σχεδόν Ναζί, μια αναφορά εξήντα χρόνια πριν την εμφάνιση των Ναζί.
   Ο Λόρδος επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές  (1826,1850). Υπήρξε η αγαπημένη του χώρα. Χαρακτηριστική είναι μια σημείωσή του:

« Εκείνοι που κοιτούν στην κλασσική εποχή της Ελλάδας, θα απογοητευτούν πάρα πολύ΄από την παρούσα κατάστασή της. Είναι  εκπληκτικό το ότι ελάχιστες ομοιότητες υπάρχουν ακόμη  ανάμεσα στον Έλληνα που πολέμησε στον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες , με τον Έλληνα που πολεμά για την ελευθερία του στο ίδιο πεδίο μάχης των προγόνων του…»  (An Autumn in Greece,1826)



Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP