τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

CURIOCITY


Έρευνα για τους Ασυμβίβαστους Έλληνες: Χρήστος Βουλγαρόπουλος

Τι ανακάλυψε η NASA στον Άρη; Οι επιστήμονες υπόσχονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις…
Η ανακοίνωση έσκασε σαν βόμβα όμως οι επιστήμονες τη NASA κρατούν ακόμη τα στόματα τους κλειστά.
Πρόσφατα σε συνέντευξη του σε αμερικανικά μέσα, ο ερευνητής John Grotzinger, δήλωσε πως τα δείγματα που συνέλεξε το SAM του Curiosity, «έδειξαν κάτι το συνταρακτικό, που θα γραφτεί στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας».
To SAM (Sample Analysis Mars) είναι ένα όργανο κορυφαίας τεχνολογίας, το οποίο συλλέγει δείγματα από το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, ενώ ταυτόχρονα κάνει αναλύσεις , στέλνοντας τα δεδομένα του στη γη.
Το μικρό «χημικό εργαστήριο», όπως το αποκαλούν, στέλνει αναλύσεις γύρω από τη χημική και ισοτοπική σύσταση του Κόκκινου πλανήτη. Ένας χρωματογράφος αερίων, ένας φασματογράφος μάζας και ένα λέιζερ συνδυάζονται με επεξεργαστές δεδομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους πραγματοποιούν τις αναλύσεις, για να φτάνουν τελικά σε εργαστήριο της NASA στην Καλιφόρνια.
Ο καθηγητής John Grotzinger, επιστήμονας του προγράμματος που έστειλε πριν λίγο καιρό το “Curiosity” στον Άρη ,δηλώνει εντυπωσιασμένος από κάποια στοιχεία που στάλθηκαν στο εργαστήριο του.
Οι φράσεις «συνταρακτικό» και «θα γραφτεί στα μελλοντικά βιβλία ιστορίας», είναι πολύ «ηχηρές», και σπάνια ακούγονται από τους επιστήμονες της ΝASA.
Ειδικά μετά το «φιάσκο» του εντοπισμού μεθανίου στην επιφάνεια του Άρη, λανθασμένη τελικά ένδειξη, λόγω παρακράτησης μικρής ποσότητας αερίου μέσα στα όργανα κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, οι επιστήμονες είναι πολύ προσεκτικοί ως προς το τι ανακοινώνουν.
Η ΝASA επισήμως αρνείται να συζητήσει για τις αναλύσεις με τον οποιονδήποτε, εκτός των συνεργατών της.
Ανεξάρτητοι ερευνητές όμως κάνουν λόγο για κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον Άρη και την ύπαρξη ζωής. Η σιωπή των ερευνητών της ΝASA τροφοδοτεί δεκάδες σενάρια, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα σ το διαδίκτυο.
Το μυστήριο θα λυθεί σύντομα, έτσι τουλάχιστον υπόσχεται ο καθηγητής Grotzinger. Στις αρχές του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Γεωφυσικής Αμερικανικής Ένωσης, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία των πρώτων ερευνών του Curiosity.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου 36 χρόνια  Gilbert Levin , ένας πρώην επιστήμονας της NASA, σε ισχυρισμό του ότι η αποστολή του Viking είχε ανακαλύψει ζωή στον Άρη από τη δεκαετία του 1970. Ο Levin είναι λίγο των άκρων (οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του διαφωνούν μαζί του), αλλά νομίζω ότι μπορεί να έχει δίκιο σε ένα σημείο. Οι δύο Viking Landers ήταν στατική ανιχνευτές που έφτασαν στην επιφάνεια του Άρη το καλοκαίρι του 1976. Ήταν εξοπλισμένα για να κάνουν μία σειρά πειραμάτων που είχαν σχεδιαστεί για να δούμε αν υπήρχε ζωή στο έδαφος του Άρη. Το πείραμα στο έδαφος του Άρη ήταν η ανάμειξη με θρεπτικά συστατικά που περιείχαν ραδιενεργό άνθρακα. Η ιδέα ήταν απλή: αν τα βακτήρια ήταν παρόντα στο έδαφος, τα θρεπτικά συστατικά μεταβολίζονταν, και θα έρεπε να εκπέμπουν κάποια από την πέψη μορίων όπως με το διοξείδιο του άνθρακα. Μέχρι τότε ο καθηγητής που «άναψε φωτιές», συνιστά υπομονή και ...ψυχραιμία.
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP