τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ...


Αυτό το οποίο ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρο για τις νεότερες γενιές που αναζητούν απεγνωσμένα ισορροπία μεταξύ του να ζήσουν τη ζωή τους και στο να παρακολουθούν τα παγκόσμια πολιτικά ,και όχι μόνο, δρώμενα της εποχής έτσι ώστε να  γνωρίζουν ή ακόμα και να αντιδράσουν για τα γεγονότα που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Όσων αφορά τις παλαιότερες γενεές έχουν παταγωδώς αποτύχει στο να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν και διδάξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
  Αυτό που βιώνουμε βαφτίζεται , ίσως και αυθαίρετα καμιά φορά, ως οικονομική κρίση, αν και μοιάζει περισσότερο για πολιτική ,κοινωνική αλλά και πολιτισμική κρίση. Στο προσκήνιο οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να βγάλουν εις πέρας την αποστολή που θεωρητικά τους δόθηκε από το λαό και χρήζονται από τα ΜΜΕ ως ακατάλληλες ή ανίκανες οδηγώντας τους λαούς στην εξαθλίωση διότι όπως λένε δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτή που ονομάζεται οικονομική κρίση φέρεται να υπήρχε πριν από το κραχ του 2008 που είχε ως αφετηρία την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού Lehman Brothers. Το σύστημα έρχεται συνεχώς σε αντιφάσεις καθώς οικονομικές αποκαλύψεις βρίσκουν το φώς της δημοσιότητας. Όλο και περισσότερο όμως φαίνεται πως τις αποφάσεις τελικά τις παίρνουν άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το πολιτικό σκηνικό, άνθρωποι που δρουν για το συμφέρων τους ή αυτό των οικογενειών τους οδηγώντας μας σε αυτό που αποκαλείται παγκόσμια κυβέρνηση. Αρκεί να θυμηθούμε πρόσωπα όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου , ο Χένρι Κίσινγκερ ο Μπαράκ Ομπάμα και πολλοί ακόμα να αναφέρουν δημοσίως πως η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα των κρατών ή αλλιώς οικονομική κρίση θα επέλθει μέσα από μια ενιαία και ταυτοχρόνως παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Αναλυτικότερα θα δούμε παρακάτω, τώρα να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από τη δεκαετία 1930 και μετά, κάθε φορά που ο κόσμος έφθανε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής οι αρμόδιες Αρχές επενέβαιναν για να τον σώσουν. Αυτό συνέβη και  το 2008,. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 επετράπη στη Lehman Βrothers να καταρρεύσει. Μέσα σε λίγες ημέρες, το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπέστη το αντίστοιχο της καρδιακής ανακοπής και χρειάστηκε να τεθεί σε μηχανική υποστήριξη. Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία ήταν ανάλογες της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης το 1930, παρ ότι το εύρος των επιπτώσεων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητό. 
Με την πτώση της Lehman Βrothers  άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την παγκόσμια οικονομία. Ξαφνικά εξακριβώθηκε πως η Ελλάδα έκρυβε επανελειμένως το έλλειμμα της με την βοήθεια ενός άλλου τραπεζικού κολοσσού την Goldman Sachs για την οποία θα μιλήσουμε αναλυτικότερα στην συνέχεια, και πως αυτό ήταν ικανό να φέρει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη

Toυ Χρήστου Βουλγαρόπουλου
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP