τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Έρευνα για τους Ασυμβιβαστους  Έλληνες: Βουλγαρόπουλος Χρήστος

Με την τιμή της βενζίνης να φτάνει τα 2 ευρώ και του πετρελαίου να ακολουθεί κατά πόδας,  πολλοί είναι οι οδηγοί που στράφηκαν ή σκέφτονται να στραφούν στη λύση του υγραερίου. Πόσο αποδοτικό όμως είναι και πια η πραγματική του οικονομική διαφορά με τα έτερα καύσιμα;
 Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το υγραέριο έχει μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου κατά 10% από την βενζίνη (π.χ αυτοκίνητο με κατανάλωση 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα καίει 8,8 λίτρα υγραερίου ) Παραλλήλως απαιτείται η ύπαρξη βενζίνης στο κανονικό ρεζερβουάρ για την ψύξη της αντλίας καυσίμου και την εκκίνηση του κινητήρα. Ενώ το ρεζερβουάρ του υγραερίου πρέπει να αντικατασταθεί στην 10ετία υποχρεωτικά.  Στην ετήσια συντήρηση του κιτ περιλαμβάνεται αντικατάσταση φίλτρου υγραερίου (ετήσια ή κάθε 15.000Km) και έλεγχος του κυκλώματος υγραερίου. Το κόστος για τα παραπάνω ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και το κατάστημα.
Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε η αύξηση στην τιμή του υγραερίου της τάξης των 30 λεπτών , με την τελευταία να σκαρφαλώνει στο 1,20 . Μετά και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης  η απόσβεση της επένδυσης χιλιάδων οδηγών, παίρνει εκ νέου παράταση.
Με χρήση υγραερίου η απόδοση του αυτοκινήτου μειώνεται κατά 3 % με 5 % .
Στα θετικά του υγραερίου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο οικολογικό καύσιμο ρυπαίνοντας 55% λιγότερο από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα για το CO2 ,τα οξείδια του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον αυξάνεται και η αυτονομία του αυτοκινήτου καθώς με την μετατροπή δεν χάνεται η δυνατότητα, χρήσης του πρωτεύοντος καυσίμου του αυτοκινήτου. Γι αυτό είναι ορθότερο να ομιλούμε για υβριδικά και όχι υγραεριοκίνητα οχήματα. 
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP