τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΥΓΡΟΜΕΤΡΙΑ

Έρευνα για τους Ασυμβίβαστους 'Ελληνες : Βουλγαρόπουλος Χρήστος




Υγρομετρία - Η Σωστή χρήση του καυσόξυλου
 Υγρομετρία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μέτρηση της υγρασίας του ξύλου.

Τι είδους ξύλου μπορείτε να επιλέξετε;
Μόνο με ένα καλό είδος ξύλου έχετε την καλύτερη απόδοση. Προτιμήστε ξύλα που δίνουν καλά κάρβουνα και κατά συνέπεια διατηρούν τη φωτιά: Η ζυγία – γαύρος και η βελανιδιά είναι τα καλύτερα, η μελιά, ο σφένδαμος, και η σημύδα έχουν απώλειες θερμαντικής απόδοσης της τάξης 8 – 11%  σε σχέση με τη ζυγία – γαύρο. Η καλύτερη επιλογή σε καυσόξυλα εμπορίου σε σχέση βάρους – απόδοσης είναι η οξιά.

Η ιτιά, η λεύκα, η φλαμουριά και η καστανιά έχουν μικρή θερμαντική δυνατότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λεύκα θερμαίνει δυο φορές λιγότερο από τη βελανιδιά. Συμβουλευτικά σας συστήνουμε να αποφύγετε το πεύκο και το έλατο καθώς και κατά γενικό κανόνα όλα τα ρετινοφόρα έχουν μέτρια θερμαντική απόδοση. Είναι 30% μικρότερη από τη ζυγιάς – γαύρου και το κυριότερο είναι ότι η ρητίνη τους προκαλεί ταχύτερα τη δημιουργία πίσσας, στην καμινάδα και κίνδυνο ανάφλεξης.

Να αποφεύγετε οπωσδήποτε: τα ξύλα από πάγκους, απομεινάρια ξυλουργείων,  αμπελόξυλο, τα κούτσουρα και κατά γενικό κανόνα κάθε ξύλο με υγρομετρία κατώτερη από το 10% που προκαλεί έντονη καύση, πράγμα επιζήμιο για την καλή συμπεριφορά του μαντεμιού και των άλλων υλικών της εγκατάστασης, καθώς και κάθε ξύλο επεξεργασμένο όπως, δοκάρια σιδηροδρομικών γραμμών, τηλεφωνικοί πάσσαλοι, δοκάρια ορυχείων, κ.τ.λ., εξαιτίας των οποίων μπορούν να προκληθούν τοξικές αναθυμιάσεις ή να συσσωρευτούν σκουπίδια στην εγκατάσταση.

ΤΟ ΠΟΛΥ ΥΓΡΟ ΞΥΛΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ.

Το ποσοστό υγρομετρίας του ξύλου που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κατώτερο του 18% για τα κομμάτια του τετάρτου και 20% για τους κορμούς. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να έχει κοπεί (τουλάχιστον προ δύο ετών) και να έχει αποθηκευτεί σε καλά αεριζόμενο μέρος για τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, στην Ελληνική επικράτεια πρέπει λόγω κλίματος το ξύλο να είναι τεμαχισμένο σε κομμάτια του τετάρτου τουλάχιστον πριν 14 μήνες. Η τοποθέτηση κατά την αποθήκευση πρέπει να είναι προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση εναλλάξ για κάθε κομμάτι. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ένα ξύλο με υψηλή υγρομετρία δεν θερμαίνει καλά παρά τις μεγάλες κίτρινες φλόγες και διαρκεί λίγο. Είναι σύνηθες να συναντούμε ξύλο με υγρομετρία της τάξης του 50%. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε δυο φορές λιγότερη από την απαιτούμενη ενέργεια σε σχέση με τη χρήση στεγνού ξύλου. Η εξάτμιση του νερού που εμπεριέχεται στο ξύλο προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας («ψύχρες») εξαιτίας της απορρόφησης, ακολουθώντας τη φυσική αρχή σύμφωνα με την οποία διενεργείται το πέρασμα από την υγρή στην αέρια κατάσταση. Το πολύ υγρό ξύλο δίνει κρύο αέρα.

Σε συνεχή φωτιά κατά την οποία το κλείστρο είναι εντελώς κλειστό, το φορτίο θα πρέπει να είναι πλήρες, αποκλειστικά με στεγνό ξύλο με καλή τομή. Η διάρκεια της φωτιάς θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνη ενός εργαστηρίου που έχει πολύ εξεζητημένο σύστημα ρύθμισης της καμινάδας (το πώς «τραβάει» δηλαδή η καμινάδα) με συνεχή πτώση, η οποία είναι αδύνατον να χειριστεί κανείς σε μεμονωμένη εγκατάσταση. Μπορείτε να τοποθετήσετε στάχτες πάνω στο ξύλο που καίγεται για μεγαλύτερη διάρκεια της φωτιάς.

Απόδοσης ξύλων σε θερμίδες
ΔΡΥΣ - 4700 kcal
ΟΞΕΙΑ - 4700 kcal
ΕΛΙΑ - 4100 kcal
ΛΕΥΚΑ - 4800 kcal
ΕΛΑΤΟ - 4900 kcal
Άλλα πλατύφυλλα - 4000 - 4200 kcal

Γενικοί κανόνες καθαρισμού καμινάδας ή κάθε πότε καθαρίζουμε την καμινάδα

Ο καθαρισμός της καμινάδας γίνεται ανά 5 τόνους ξερού ξύλου ή κάθε δύο χρόνια αν καίτε 1,5 - 3 τόνους ξύλα το χρόνο.
Αν το ξύλο είναι υγρό και κακής ποιότητας η καμινάδα θα πρέπει να καθαρίζετε σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.
Αν ψήνετε συχνά, τότε η καμινάδα θα πρέπει να καθαρίζεται ακόμη συχνότερα καθώς το λίπος των τροφίμων την επιβαρύνει δημιουργώντας μια κρούστα περιμετρικά της και υπάρχει πιθανότητα αυτανάφλεξης. Η καμινάδα αυτή δεν καθαρίζεται με τα διάφορα χημικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά με ειδική βούρτσα η οποία δεν πρέπει να προκαλεί εξίλαση (στην περίπτωση που η καμινάδα είναι κατασκευασμένη από ίνοξ).
Από την κακή ποιότητα του ξύλου όπως και από τον λανθασμένο καθαρισμό της καμινάδας μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της εστίας ή βλάβη στην καμινάδα.
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ο υποχρεωτικός ετήσιος καθαρισμός γίνεται μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία.

Σωστή λειτουργία του τζακιού
Η θερμοκρασία των τοιχωμάτων των εστιών θα πρέπει να αυξάνετε σταδιακά διαφορετικά τα θερμοσόκ που δημιουργούνται οδηγούν στην πρόωρη γήρανση του μετάλλου. Σε αντίθεση με τις εστίες από χάλυβα curten ή αλουμινοχάλυβα όπως για παράδειγμα οι εστίες της εταιρείας bodart&gonay οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα καθώς μπορεί αμέσως να αυξηθεί η θερμοκρασία τους.

Εστίες αερίου
Στις συσκευές αερίου θα πρέπει να γίνεται τεχνικός έλεγχος από έμπειρο τεχνικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1 – 2 έτη) προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της γραμμής μεταφοράς αερίου χωρίς διαρροές και με ασφάλεια.  
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP