τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΟΣ Ο 1ος ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

 Το  όνομά του , Γεώργιος Μάριος Βεργκόλιο και ήταν έως και χθες ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που διακρίνει τον ηλικίας 76 ετών νέο Ποντίφικα από την Αργεντινή, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Βατικανού εκλέγεται Πάπας από το τάγμα των Ιησουιτών.
Το όνομα Φραγκίσκος παραπέμπει στο Τάγμα των Φραγκισκανών εν αντιθέση με τον προκάτοχο του που είχε επιλέξει όνομα που παρέπεμπε στο τάγμα των Βενεδικτίνων. Το γεγονός όμως ότι οι Ιησουίτες καταφέρνουν να εκλέξουν τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ιστορική στροφή, με τους ανά τον κόσμο κληρικούς και πιστούς να περιμένουν τα αποτελέσματά της.

Οι ''απόγονοι'' του ιδρυτή του τάγματος των Ιησουιτών Ιγνάτιου Λογιόλα  είναι νωστοί για την τάση τους να προσπαθούν δια την επέκταση της επιρρολης του καθολικισμού.   Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδεχόμενο μιας στροφής προς την παραδοσιακή ηθική τάξη στην Καθολική Εκκλησίας που τόσο είχε διασαλευτεί τις τελευταίες δεκαετίες με τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις οικονομικές ατασθαλίες, δεν θα πρέπει να αιφνιδιάσει τους παρατηρητές. Από την άλλη, η φιλοσοφία των Ιησουιτών είναι περισσότερο ανοικτή στο κόσμο, περισσότερο ανταγωνιστική αλλά και περισσότερο αποτελεσματική ως προς εξεύρεση οικονομικών πόρων. Πρόκειται για την αιχμή του δόρατος του δογματικού ιμπεριαλισμού που «έδρεψε δάφνες» κατά την φάση της μεγάλης επέκτασης του Καθολικισμού, κατ' αρχήν με την Ισπανική Αποικιοκρατία και στη συνέχεια, με τους Πορτογάλους, τους Γάλλους κ.λπ. που κατέκτησαν τον τότε γνωστό κόσμο.

Πολλοί αναρωτιούνται πόσο βάση μπορεί να έχει η προφητεία του Αγίου Μαλαχία για τον τελευταίο Πάπα. Η αξιοπιστία μιας προφητείας κρίνεται από την μέχρι τώρα επαλήθευσή της. Βλέπετε δεν μιλούσε μόνο για τον τελευταίο Πάπα, και είμαστε σίγουροι ότι κάποια σημεία της έχουν φοβερό ενδιαφέρον.
Ο Μαλαχίας μίλησε για 111 Ποντίφηκες που θα κυβερνούσαν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά την εποχή του, αλλά με συμβολισμούς έτσι ώστε ο κάθε Πάπας να ξεχωρίζει από κάποια ιδιότητά του.
Συνολικά ο Μαλαχίας αναφέρεται σε 266 Πάπες με 112 ν αακολουθούν από αυτόν και μετά. Ο Βενέδικτος είναι ο 111ος, και ο 112ος πρόκειται να είναι κατά αυτόν ο τελευταίος. Ο περιβόητος "Πέτρος ο Ρωμαίος" Petrus Romanus.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το κείμενο του Αγίου Μαλαχία έγινε γνωστό το 1950.
Ας δούμε κάποια σημεία που δείχνουν τον τρόπο κωδικοποίησής του, και τι σημασία έχουν για τα τεκταινόμενα.
Ο 109ος Πάπας ονομαζόταν της "Μισής Σελήνης" και πράγματι η θητεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Ι, διήρκεσε λιγότερο από έναν μήνα και συγκεκριμένα από 3-28 Σεπτεμβρίου 1978!
Ο δε Βενέδικτος χαρακτηρίζεται ως  Gloria Olivae (Η δόξα της ελιάς), το οποίο αποτελεί το σύμβολο του Τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών. Άλλη μια σύμπτωση;
Δείτε τώρα το καλύτερο. Ο 192ος Πάπας ο Σελεστίνος ο 5ος (1215-1296)  αυτός που παραιτήθηκε αιώνες πριν, στο κείμενο του Αγίου Μαλαχία αναγράφεται ως "αυτός που αναδύθηκε από την έρημο". Και βέβαια αυτό ταιριάζει απόλυτα στο Σελεστίνο  V καθότι ήταν ερημίτης και ασκητής πριν την άνοδό του στον Παπικό θρόνο!
Αυτός εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ένας Πάπας μπορεί να παραιτηθεί των καθηκόντων του, και 5 μήνες αργότερα παραιτήθηκε!
Με το ίδιο εν ισχύ διάταγμα παραιτήθηκε και ο Πάπας Βενέδικτος 7 αιώνες μετά. Κανείς δεν γνωρίζει αν ήταν τυχαίο το προσκύνημα του Βενέδικτου στον τάφο του Σελεστίνου του 5ου στην πόλη της Άκουιλα μετά τους σεισμούς και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου του 2010!
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP