τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Να σπάσουμε την εθνικιστική ρητορική στην Ευρώπη


Κατά του εθνικισμού και της ρητορικής που αναπτύσσεται στην Ευρώπη καταφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας του στο Βαλκανικό Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του ιδρύματος των αδελφών Ροκφέλερ και τη φιλοξενία του δημάρχου Γ. Μπουτάρη




«Πρέπει να σπάσουμε την εθνικιστική ρητορική στην Ευρώπη. Τη ζήσαμε στην οικονομική κρίση με τα στερεότυπα για τους δήθεν ‘τεμπέληδες’ ή ‘σπάταλους’ νότιους λαούς. Τώρα ζούμε την εξάπλωση του εθνικισμού στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών και στον πυρήνα της Ένωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα και σε όλα τα επίπεδα δεν είναι η διαίρεση ή ο κατακερματισμός των δυνάμεων, αυτό που απαιτείται είναι μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη. Αυτό ήταν και το νόημα του βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ». «Αν η Ευρώπη κυριαρχηθεί από εθνικιστικές αντιλήψεις, δεν έχει μέλλον. Ο μόνος δρόμος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέους τομείς, η ενίσχυση της δημοκρατικότητας των θεσμών της. Ο μόνος δρόμος για να υπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες μας, τη νέα γενιά, είναι περισσότερη Ευρώπη. Δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη. Όχι λιγότερη Ευρώπη».

Βαλκανικό Φόρουμ
Στο Βαλκανικό Φόρουμ συμμετέχουν διάφορα στελέχη (κυρίως νέα) της πολιτικής, της οικονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων από διάφορες χώρες της Βαλκανικής. Οργανωτές είναι οι Αμερικανοί του ιδρύματος Ροκφέλερ, οι οποίοι δεν άφηναν να γίνουν γνωστά όσα συζητούνται στις εργασίες της τριήμερης συνάντησης σε ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο σημειωτέον είναι ζωσμένο από ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις.


Πηγή:http://www.makthes.gr/index.php
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP