τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΦΕΛΩΜΑ ΩΜΕΓΑ

Στο κέντρο του Νεφελώματος Ωμέγα
Στα βάθη των σκοτεινών σκονισμένων νεφών και του μοριακού αερίου γνωστό ως το Νεφέλωμα Ωμέγα, τα αστέρια συνεχίζουν να σχηματίζονται.

Η παραπάνω εικόνα από την Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble δείχνει εξαιρετική λεπτομέρεια στη διάσημη περιοχή σχηματισμού άστρων. Οι σκοτεινές ίνες σκόνης που είναι δεμένες στο κέντρο του νεφελώματος Omega δημιουργήθηκαν στις ατμόσφαιρες δροσερών γιγάντιων αστεριών και στα συντρίμμια από εκρήξεις σουπερνόβα.

Οι κόκκινες και μπλε αποχρώσεις προκύπτουν από λαμπερό αέριο που θερμαίνεται από την ακτινοβολία μαζικών κοντινών αστεριών. Τα σημεία φωτός είναι τα νεαρά αστέρια, κάποια πιο φωτεινά από 100 ήλιους. Σκούρα σφαιρίδια σηματοδοτούν ακόμη και πιο νεότερα συστήματα, νέφη αερίου και σκόνης που μόλις τώρα συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν αστέρια και πλανήτες. Το Νεφέλωμα Ωμέγα βρίσκεται περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Τοξότη. Η περιοχή που εμφανίζεται εκτείνεται σε περίπου 3.000 φορές τη διάμετρο του Ηλιακού μας Συστήματος.


Χ.Β.
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Copyright  © 2012 All Rights Reserved | Back to TOP